Anna Wise geeft een indeling van de verschillende energiefrequenties in de hersenen. Ik ervaar deze als zeer behulpzaam om tijdens (groeps)gesprekken waar te nemen en aan te voelen welke frequentie er is, in de individuele mensen en in de groep. En daarmee welk soort gesprek er is.

Ik ben nieuwsgierig of jij met Anna Wise ervaring hebt of dat jij juist een ander model gebruikt om te werken en spelen met de verschillende energiefrequenties tijdens (groeps)gesprekken. Leuk om hierover uit te wisselen!

In deze Ontdekking vertel ik over de theorie van Anna Wise. In Ontdekking Interventies en energiefrequenties maak ik een eerste aanzet hoe je deze in werksituaties zou kunnen gebruiken.

Anna Wise beschrijft in haar boek The High Performance Mind de volgende vier categorieën van hersengolven. Elke categorie speelt haar eigen karakteristieke rol. De combinatie van deze categorieën is als een ‘symfonie’ van hersengolven en bepaalt de staat van bewustzijn.

Beta-golven
Ratio en redeneren, het ‘normale denken’
14 – 38 hertz

Beta helpt ons om bewust te kunnen functioneren in de wereld. In de normale waakstand produceren de hersenen beta-hersengolven.

Beta hersengolven gebruiken we bij logisch denken, oplossen van concrete problemen, besluiten nemen en actieve aandacht.

Alpha-golven
Verbeelden, visualiseren, spreken in metaforen
9 – 14 hertz

Alpha vormt de brug tussen het bewuste en onderbewuste.

Als Alpha ontbreekt, is de schakel met het onderbewuste verbroken.

Er zijn Alpha hersengolven tijdens het dagdromen, fantaseren en visualiseren. Ze zijn verbonden met een ontspannen en een ontvangende staat van bewustzijn.

Theta-golven
Ideeën die ‘ineens’ opkomen, intuïtie
4 – 8 hertz

Theta golven kun je je voorstellen als het onderbewuste, dat deel van de geest dat een laag vormt tussen bewuste en het onbewuste.

Theta bevat herinneringen, sensaties en emoties.

Theta golven zijn actief tijdens de droomfase, tijdens diepe meditatie en tijdens zogenaamde piekervaringen, spirituele inzichten en bij het buitengewoon functioneren van de hersenen.

Delta-golven
Je radar waarmee je aanvoelt wat er in je omgeving speelt
0,5 – 4 hertz

Delta functioneert als een persoonlijke radar waarmee je boodschappen uitzendt en ontvangt op een onbewust niveau.

Delta golven vormen het onbewuste en zijn actief tijdens je slaap.

Delta kan in combinatie met de andere frequenties ook actief zijn als je wakker bent.

Mensen met een sterke delta-amplitude zijn erg sensitief en intuïtief.

The high performance mind

Iedere staat van bewustzijn is een combinatie van bovenstaande categorieën.

Je kunt ze combineren tot een volle, krachtige en harmonieuze symfonie: de high performance mind.

Dit is de link waar je meer informatie kunt vinden over het werk van Anna Wise (overleden in maart 2010) en het instituut dat haar werk voortzet.

Nogmaals: ik ben nieuwsgierig of jij met Anna Wise ervaring hebt of dat jij juist een ander model gebruikt om te werken en spelen met de verschillende energiefrequenties tijdens (groeps)gesprekken.

Leuk om hierover uit te wisselen!

Deze ontdekking is beschreven door:

dialoog

verder ontdekken

Blogs, interviews, podcasts, kleine en grote ontdekkingen 
met steeds de verwonderde focus op het tastbaar en toepasbaar maken van het fijnstoffelijke in het dagelijks samen leven en werken...

contact maken