Iris Huizing vertelt in het tijdschrift Vruchtbare Aarde hoe zij in 2017 kennismaakte met 'zien zonder ogen'. Jonge mensen die spelen, lezen en puzzelen zonder dat ze hun fysieke ogen gebruiken. Hoe kan dat? Ik neem je in deze Ontdekking kort mee met wat zij vertelt. Het hele artikel is geschreven door Bart Hommersen en vind ik een echte aanrader. Het artikel kun je lezen in Vruchtbare Aarde, hier los te bestellen.

Wat is de kern?

(Jonge) mensen kunnen, na enige oefening, met een oogmasker op spelen en lezen.

Zoals voetballen of weten welk dier er op een kaart staat, wat er getekend wordt, weten welke kleur een vel papier is, kunnen lezen in een boekje.

Ze ontwikkelen hun helder zicht.

Trainen van je intuïtieve hersenhelft

Als oefening biedt Iris een simpel spel aan. Je zet een aantal bekertjes omgedraaid op tafel, in een van de bekertjes zit een balletje (door een ander neergelegd). De oefening is om te zeggen onder welke beker het balletje ligt. Het gaat erom dat je je denkende hersenhelft 'uitzet', als het ware vraagt om even pauze te nemen. Zo krijgt je denkende deel geen kans om je intuïtieve deel te onderbreken of te overstemmen. En ben je in de gelegenheid om meer te ontdekken hoe je intuïtieve hersendeel werkt. Bij de een werkt het zo dat-ie gelijk uitreikt naar het - goede - bekertje. De ander heeft juist eerst rustig te worden en contact te maken met de bekertjes voor zich. Dit is per persoon verschillend.
Je kunt je rechterhersenhelft (als je rechts bent) ook oefenen door met je linkerhand te schrijven, te tekenen of te eten. Voor linkshandigen is het andersom. Het gaat erom om stil te worden (hoe snel of langzaam je dat ook doet), je kwebbelende denken uit te zetten, zodat je je eigen subtiele, zachte signalen op kunt vangen. En de stemmen die oordelen, 'doe ik het wel goed. kan ik het wel, wat vindt hij/zij' naast je neer te leggen.

Ons bewustzijn maakt deel van een onmetelijk veld van informatie

Iris geeft ook voorbeelden van de Bronnikov-methode, deze maakt gebruik van een innerlijk scherm. Als kinderen dat innerlijk scherm visualiseren kunnen ze aan dat scherm een vraag stellen, zoals het antwoord op een ingewikkelde som of een woord in een vreemde taal. Via het gevisualiseerde scherm maakt het bewustzijn contact met het veld van informatie en verschijnt het antwoord op de gestelde vraag.

Verbonden wijsheid

Iris Huizing vertelt dat kinderen die 'helder zicht' beoefenen, empathischer en emotioneel stabieler worden, ze krijgen een scherper geheugen, hun creativiteit en verbeeldingskracht gaan meer stromen. Van daaruit kunnen ze hun handelen sturing geven. Met recht Verbonden wijsheid!

Meer informatie:
Vruchtbare Aarde
Los bestellen Editie 1 Lente met het artikel.
Metaal Kathedraal Utrecht
Frank Elaridi bij Nicola Farmer

Deze ontdekking is beschreven door:

dialoog

verder ontdekken

Blogs, interviews, podcasts, kleine en grote ontdekkingen 
met steeds de verwonderde focus op het tastbaar en toepasbaar maken van het fijnstoffelijke in het dagelijks samen leven en werken...

contact maken