SpringerUit springt eruit in menselijk drukwerk

za 10 februari 2024

Op bezoek bij SpringerUit, de drukkerij van het boek ‘Een nieuw scheppingsverhaal, een planetaire autobiografie’. Waarom deze drukkerij? Tijdens het bezoek wordt extra bevestigd waarom: het gaat hier om menselijk samenwerken en een mooi product maken. Met elkaar samenwerken in een duurzaam tempo met oog voor ieders eigen-aardigheden en kwaliteiten. Dat geeft hoop voor hoe het kan, nu en in de toekomst. 
Yvonne interviewt eigenaar Olivier Springer.

Olivier, hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik werkte eerder bij een andere drukkerij. Mijn vader, oprichter van SpringerUit, besteedde daar af en toe wat werk aan uit. Ik zag zijn werk toenemen en toenemen. Ik woonde in Alkmaar en werkte in Amsterdam. Iedere dag de A9 op en af. Totdat ik op een gegeven moment zei, ‘joh pap, moeten we het niet samen gaan doen’. Dus toen ben ik eerst een jaar in loondienst gekomen, dat was in 2007. Om te kijken of ik het wel wilde. Het is toch ook een andere doelgroep waarmee je samenwerkt. Dat beviel heel erg.”

Wat is voor jou het verschil? Voor jezelf? Voor hoe je dag eruit zien?

"Hoe moet ik het zeggen. Kijk, aan de ene kant is het voor mij prettig dat ik dichtbij huis werk. Iedere dag op de fiets naar mijn werk. Als je hier kijkt naar dat mooie stukje duinen. En ik doe het nu voor mezelf, ik ben eigen baas, ik kan zelf de beslissingen nemen. Ja, en een fijne groep mensen om me heen".

Ja, ik ben hier nu een uurtje en ik word er gewoon rustig en blij van.

 “Dat is het. Het is gewoon als het ware een warme deken die over je heen valt. De mensen zijn zo puur, zo eerlijk, zo lief, vriendelijk, niet achter de ellebogen, ja dat is gewoon heel fijn. Om dat mee te maken en daarbij te horen.”

Zijn er ook uitdagingen?

“Die zijn er. Ik loop best al lang mee hier. Eigenlijk gaat alles wel goed. Maar de uitdaging is toch dat voor de klant het product dat ze besteld hebben naar wens is. Daar hoort alles bij. Op tijd leveren en dat het kwalitatief goed is, dat is altijd wel de uitdaging die je hebt.

De andere uitdaging is dat we zorgen voor een dagbesteding voor de mensen. Dat ze iedere dag leuk en nuttig werk hebben. Dat is eigenlijk de grootste uitdaging. Ik moet de boer op, klanten enthousiasmeren dat ze bij ons hun drukwerk laten verzorgen. De mensen hier gaan heel snel, doen heel veel werk op een dag, dus je moet steeds maar nieuwe aanwas brengen. Vanaf het moment dat ik hier begon tot aan nu hebben ze nog geen dag gehad dat ze hebben zitten te duimen draaien en niks te doen hebben.
Dat is de grootste uitdaging! Dat maakt het ook leuk.“

Dat is ook waarom we specifiek bij jullie terecht zijn gekomen.
Jullie leveren mooi werk, het goede product en op de goede manier.

“Dat is ook wat ik hoor van klanten en dat we dat meer moeten uitdragen. Maar ja, zo zitten wij ook niet in elkaar. En we hebben heel veel werk dus die noodzaak is er niet. Maar het is wel mooi om te zien hoe enthousiast mensen zijn en jullie ook en dat jullie hierheen komen. Eigenlijk wil je dat wel breder uitdragen, ook naar andere organisaties. Kom eens kijken en een koppie koffie drinken en ervaren hoe het is. Ze leveren echt mooi werk!”

Ja, je kan heel erg gaan kijken, hoe kan ik het zo goedkoop mogelijk doen. Dan worden dingen in China of ergens anders gedaan en dat wilden wij niet. Wij wilden het echt in Nederland doen.

“Wij doen het echt met deze handjes, met onze handen en onze machines. We proberen zo veel mogelijk het eindproduct, het hele product hier te fabriceren.”

Dan is er ook nog het papier. Jullie werken samen met Lessebo. Kan je daar iets over zeggen?

“Lessebo is een fabriek in Zweden, een papierfabriek. Zij proberen alles lokaal te produceren, CO2 neutraal. Heel veel mensen die daar in het dorp wonen die werken daar in de papierfabriek. Wat zij doen is dat zij voor elke boom die ze daar kappen weer een nieuwe planten. Het is een heel mooi papier.”

Wij hebben de kaart voor het boek op dat papier en dat is heel fijn voelen en mooi. Eén iemand heeft hem zelfs ingelijst. Dus het is echt een mooie combi van wat Anouk vorm heeft gegeven, van wat jullie dan hier op deze manier drukken en dat je dan weet dat het papier ook weer met zorg geoogst is, zou ik bijna zeggen.

“Ja dat is een heel mooi geheel. En jullie boek is ook op dat papier gedrukt!”

Weer op de terugweg in de auto mijmer ik na over de sfeer bij SpringerUit: het is een bad van rust, gemak en vertrouwen. Vertrouwen in elkaar, in de verschillende mensen en vertrouwen in dat wat geproduceerd heeft te worden op tijd en met de goede kwaliteit geleverd wordt. Geen onderliggende onrust of angst over mogelijke tekorten. Heerlijk om via het laten drukken van het boek, kaart en folder hier even onderdeel van te mogen zijn. Dank jullie wel!

SpringerUit over SpringerUit
Hans Springer vestigt zich in 2002 als zelfstandig ondernemer op het prachtige terrein van Scorlewald, een zorggemeenschap in Schoorl. Zijn drijfveren? Liefde voor het drukkersvak en een grote dosis sociale bewogenheid. Zijn doel? Een commercieel succesvol bedrijf neerzetten dat tegelijk volop ruimte biedt aan het ontwikkelen van mensen die geen doorsnee werknemers zijn. Die dubbele missie is geslaagd. Anno nu is SpringerUit een full-service drukkerij met een uitstekende reputatie in het vakgebied, onder de zakelijke leiding van Olivier Springer en Martijn Obdeijn. Hans Springer begeleidt de MVO-kant van de onderneming en draagt zijn visie hierover uit in de regio.
SpringerUit werkt dagelijks samen met zo'n tien bewoners van Scorlewald, die allemaal een toegevoegde waarde hebben. Zij voeren met precisie en geduld gevarieerde werkzaamheden uit rondom de drukactiviteiten. En ze bewijzen dat business en maatschappelijke betrokkenheid elkaar kunnen versterken. Want of het nu om producten of mensen gaat: alles wat aandacht krijgt, groeit.

 

Deze ontdekking is beschreven door:

dialoog

verder ontdekken

Bekijk hier meer blogs

contact maken